torstai 24. marraskuuta 2016

Vitamiinijahdissa.



Aion olla välttää jatkossa kaikki kulkutaudit. Tästä syystä hilasin päivittäistä vitamiini- ja hivenainesaantiani ylöspäin. Aamiaiseni koostuukin tätä nykyä kymmenestä ravintolisäpilleristä. Ei kovin houkuttelevaa, vai mitä. Eikä varsinkaan tyhjään vatsaan.

Tänään unohdin taas tasoittaa pillereiden matkaa leipäpalalla tai hörpyllä jogurttia. Bussipysäkillä nappisatsi poltti reikää sisuksiini, ja oli kääntää vatsalaukkuni nurin. Hyvä, etten pyörtynyt. Väkisinkin käväisi mielessä, onko vitamiinihommassa mitään järkeä. Että jos söisin joka aterialla puhdasoppisia ruokaympyröitä, saisinko pidettyä pöpöt loitolla.

Oikea ruoka vs. tabut. Kyllähän kunnon safka paremmalta kuulostaisi. Ja näyttäisi.




Mutta mitä sitten pitäisi syödä, että saisi samat aineet kuin tableteissa. Kaikkea, sanoi internet. Ruokapylpyrän ideahan on, että ravinnosta saa, minkä tarvitsee. Okei, senkin viisasteleva tietoviidakko, etsin aine aineelta ja lasken pitoisuudet. THL:n ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki Fineli auttoi tässä kätevästi.

No niin, aloitetaan. Saadakseni päiväsatsini C-vitamiinia, minun täytyisi kauhoa suuhuni vaihtoehtoisesti 126 grammaa ruusunmarjoja, 412 grammaa vihreää chiliä, kaksi kiloa appelsiinejä, 10 litraa bloody marya tai 23 kiloa porkkanaa.

Päivän aurinkovitamiinin eli D3-vitamiinin saisin esimerkiksi 391 grammasta nahkiaisia tai 714 grammasta margariinia.

Aivo- ja ihovitamiinit eli  B-vitamiinien reilukerhon keräämiseksi saisin tosissani tehdä töitä leuoillani. B1-vitamiini vaatisi 1,5 kiloa auringonkukansiemeniä tai 2,9 kiloa maissilastuja. B2-vitamiini puolestaan hoituisi 10,6 kilolla valkohomejuustoa tai 12 kilolla suklaajäätelöä. B6-vitamiinin tarve täyttyisi 115 grammalla rapuja tai 236grammalla pistaasipähkinöitä. B12-vitamiinia varten riittäisi 91 grammaa maksaa, 625 grammaa savusilakoita tai viisi kiloa munakasta.

Ja sitten hivenaineosastolle. Magneesium hoituisi 521 grammalla kuivattua sipulia, 560 grammalla suklaata tai esimerkiksi 1,2 kilolla ryynimakkaraa.

Joko maha on täynnä? No ei tämä tähän lopu, ei todellakaan.




Sinkkisatsi edellyttäisi 337 grammaa vehnänalkioita, 1,4 kiloa leipäjuustoa tai 1,9 kiloa maapähkinöitä. Foolihappoon riittäisi 50 grammaa maksaa.

Ruoka-aineiden määrissä on mainittu ensimmäisinä ne, joiden Finel ilmoitti sisältävän eniten kutakin ravintotekijää. Ai niin, ja listan jatkoksi lisäksi vielä ne kaikki pillerieni sisältämät aineet, joiden pitoisuuksia eri ruoka-aineista Finel ei ole laskenut.

Eli kupari, jota saa viljasta, hedelmistä ja kasviksista. Biotiini, jota löytyy kanamunan keltuaisesta. B3 ja B5, joita kannattaa metsästää esimerkiksi maidosta, munasta, maksasta ja kokojyväviljasta.



Voisin tietysti yrittää hoitaa taudinkarkoituksen luomusti ilman tabuja. Käytännössä se tarkoittaisi esimerkiksi tällaista päivittäistä ruokalistaa:

10 litraa bloody marya (C-vitamiini)
391 grammaa nahkiaisia (D-vitamiini)
1,5 kiloa auringonkukansiemeniä  (B1-vitamiini)
12 kiloa suklaajäätelöä (B2-vitamiini)
115 grammaa rapuja (B6-vitamiini)
5 kiloa munakasta (B12-vitamiini)
521 grammaa kuivattua sipulia (magnesium)
337 grammaa vehnänalkioita  (sinkki)
50 grammaa maksaa (foolihappo)

Lisäksi tietty maitoa ja kokojyväviljaa... Juu, juu - osa menee varmaan päällekkäin, allekkain, lomittain ja vaikka miten päin, mikä tarkoittaa, että samalla maksasatsilla on mahdollista kuitata niin paljon vitskuja, että tomaattimehuvodkaa tarvitseekin juoda vain puoli ämpärillistä.

Mutta okei helvetti, tajusin! Ja syön kiltisti ne pillerit.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti